[one_half]

pd5

[/one_half][one_half_last]

pd4

[/one_half_last]                   

[one_third]

4d7

[/one_third]

[one_third]

5d6

[/one_third]

[one_third_last]

3d7

[/one_third_last]

Fotos realitzades per Sonia Segura. Autor crònica: Albert Montell.

La primera diada de la temporada, sempre té un aire especial. Sortir de casa, amb el pantaló blanc i la camisa ben planxada (o no…), i la faixa ben embolicada. Arribar al lloc de trobada amb la colla, i veure les mirades de complicitat de la gent, com dient-nos, com ens trobavem a faltar. Entre els mes veterans, comentaris, del tipus: va som-hi un any més que encara ens queda corda! Entre els mes joves, la il·lusió i aquella impertinència tant meravellosa, de qui sap que es menjarà el món. La canalla, entre la il·lusió i la festa que sempre porten, i el retrobament amb aquell cuquet a la panxa, quan saben que d’ells depèn la culminació de tota la feina feta. Entre els mes nous, la sensació de: avui sí. Ara ja sóc de la família.

A més enguany, no començavem amb una diada qualsevol. Els nostres padrins els Castellers de Barcelona, celebren el seu 50è aniversari, i volien començar la temporada reunint en una mateixa diada, totes les seves colles filloles. Gairebé una vintena de colles, en una actuació de caire festiu, i amb aquella sensació de mega diada senes pressió, ja per moltes colles suposava la seva primera sortida de l’any (algun casteller, comentava que era un entrenament per les Decenals de la Candela, que se celebren d’aquí dos anys…sempre tenim la conya a punt…).

Però els nostres tècnics van decidir que volien començar forts. I als assajos previs ja es veia per on volien fer anar la cosa. Començar amb un castell de set, és cosa habitual. Doblar l’aposta, ja no tant. Però els castells tal i com es va veure als darrers assajos, estaven a punt. Si teniem la gent suficient, aniriem a totes.

Així doncs, després d’una espera un xic pesada, a l’exterior de l’antiga fàbrica de la Damm (espai on tindria lloc la diada), i d’ocupar totes les colles el nostre espai d’actuació, ens disposavem a donar el tret de sortida a la temporada.

Per començar totes les colles vam fer pilars simultanis de salutació, amb la curiositat, els Castellers de Sydney, colla australiana, apadrinada també pels barcelonins, s’afegien a la festa, per mitjà d’una pantalla a plaça, on es va poder veure el pilar de 4 que ells també van fer des del seu país. Amb la diferència que allà eren quarts d’onze de la nit de diumenge…

Un cop trencat el gel, ens disposavem a encarar el primer castell de la temporada. La tècnica apostava pel 4 de 7 com a primer castell. Entre els més veterans, intentavem fer memòria de si alguna vegada el 4 de 7 havia estat el primer castell de la temporada. Potser en la primera diada n’haviem fet algun. Però com a primer castell, sembla que no. Malgrat tot, l’aposta era bona. Amb les proves de garanties que varem fer a assaig, amb una pinya prou sòlida, i l’ajut dels Castellers de Cerdanyola (la diada, es feia sense rondes predeterminades, o dit d’altra manera, a l’antiga, i ens vam organitzar amb les colles del costat per donar-nos un cop de mà), el castell va tirar amunt a la primera. Un castell prou tranquil per ser el primer. El pom de dalt, va actuar amb finura, i decisió, el tronc, no va perdre mida en cap moment, malgrat algun petit desajust d’alçades, i a pinya, es va treballar amb prou comoditat, i sobre tot, amb concentració i serietat. Així doncs, 4 de 7 descarregat, i primer castell de l’any que ens deixava molt bones sensacions!

El castell triat per fer en segon torn, va ser el 5 de 6. Amb una alineació lleugera, en vistes a un futur 5 de 7, i amb algunes estrenes destacades, el castell tampoc ens va portar gaire problema. Els poms de dalt, alleugerits, però solvents, van suportar les dues aletes sense perdre mides. El tronc va treballar tranquil, i la pinya prou còmoda. Així doncs, descarregat el segon castell, ara era el torn del 3 de 7.

El tercer castell potser va ser el que ens va donar mes feina. Tot i no perillar en cap moment, i no perdre excessivament les mides, va ser un castell una mica nerviós, i que no va permetre, ni un instant de relaxació. Tot i això, la bona feina de la canalla, el saber fer d’un tronc amb variants, però experimentat, i una pinya, que sap estar a lloc quan toca apretar, vam descarregar el tercer castell del dia, i tancavem les tres rondes de castells, amb una de les millors arrencades de la nostra història.

Quedava rebrar el clau, amb el pilar. Darrerament, els pilars, han deixat de ser una anomalia en la nostra colla, i malgrat estrenéssim la quarta, i fos el primer de l’any, el vam resoldre sense excessives complicacions.

Ara si. Feina feta, i a celebrar-ho com tocava. Malgrat una espera, una mica llarga per recollir el dinar, i el cansament, d’una jornada castellera, no excessivament llarga però intensa, els mes animats encara van donar guerra fins tard, als concerts que havien organitzat els Castellers de Barcelona, per acabar de fer festa grossa.

Així doncs, molt bona manera de començar la temporada, i de seguir creient que tenim #motiuspersomiar! I demostrant, que treballant bé a assaig, i si volem, podem fer grans coses. Propera parada diumenge que ve a Terrassa, al barri de Can Palet, amb Minyons, i Castellers de Mollet. Una altra oportunitat per seguir creixent!

Resum de l’actuació

Castellers de Cornellà: pd4, 4d7, 5d6, 3d7, pd5
Castellers de Barcelona: 2pd4, 5d7, 4d8, 7d7, 4pd4+pd4c
Castellers de Sants: pd4, 4d7, 4d7a, 3d7, pd5
Minyons de Terrassa: 2pd4, 5d7, 2d7, 7d7, 4d7, pd5, 2pd4
Vailets de Gelida: pd4, 3d6, 3d6a, id4d6, pd4ps
Castellers del Prat de Llobregat: pd4, 2d6, id3d6a, id3d6a, 3d6, pd4
Castellers de Cerdanyola: pd4, 4d6a, 5d6, 3d7, 2pd4
Castellers del Riberal: 3d6a, 2d6, 3d6ps
Xics de Granollers: 2pd4, 3d7, 4d7a, 4d7
Bordegassos de Vilanova: pd4, 3d7, 4d7, 4d7a, pd5
Castellers de Lleida: 2pd4, 4d7a, 4d7, id3d7, 3d7, pd5, 2pd4
Capgrossos de Mataró: 5d7, 7d7, 4d7a
Castellers de Rubí: pd4, id3d6, 3d6, id3d6a, 2pd4
Castellers de Sant Cugat: 2pd4, 3d7, 4d7a, 4d7, 5d6, pd5, 2pd4
Colla Castellera de Figueres: pd4ps, 4d7, 4d7a, 3d7, pd4
Colla Castellera Nyerros de la Plana: pd4, 3d6, 4d6, 3d6a, pd4ps
Encantats de Begues: pd4, id3d6, 3d6, id3d6a, i3d6a, pd4
Castellers de Sarrià: pd4, 4d6,a, 3d6, 4d6, 2pd4
Castellers de Sydney: pd4
Castellers de la Sagrada Família: 2pd4, 5d7, 4d7, 3d7, 2pd4

Video

Fotos

DSC_0003