GRUP DE GRALLES I TABALS:

En tota actuació de castells sempre acompanya la construcció de cadascun d’ells, un grup de musics amb una tonada especifica. Aquests són els grallers i els tabalers, que tot i no formar part de la construcció sense ells no s’enten una actuació castellera.

La nostra colla té un grup de grallers i tabalers propis, és a dir, són membres de la colla que participen dels castells tocant aquests instruments. Assagen un cop per setmana, ja que el repertori dels grallers es força ampli. Si vols coneixer quines peces són i com sonen no dubtis a venir al nostre local per posar-te en contacte amb ells. Segur que t’esperen.

TORNEM!

Els Castellers de Cornellà iniciem de nou els assajos el 16 de febrer i convidem tothom a participar de la nova temporada

Els Liles, obrim de nou les portes del local de La Caldereria i volem que la canalla de Cornellà i les seves famílies coneguin i comparteixin el fet casteller amb noves iniciatives com l’Escola de Castells.

Els Castellers de Cornellà tornen de nou al seu local de la Caldereria (C. de Lluís Muntades, darrere del Supermercat Lidl) per iniciar una nova temporada el pròxim divendres 16 de febrer a les 20h. Cada dimecres a partir de les 19’30 i cada divendres a les 20h el local de La Caldereria obre les portes a tota la ciutadania de Cornellà que vulgui compartir l’experiència castellera amb al colla de la ciutat. 

Aquesta temporada a més, els primers 4 divendres, els Liles han preparat abans de l’assaig una  Escola de Castells. L’Escola de Castells de 19 h a 20h és una activitat pensada perquè la canalla conegui el local dels castellers, de manera  lúdica i participativa. A l’Escola de Castells hi haurà reptes i regals, molta diversió i el millor ambient. Els Liles conviden a tothom que vulgui a acostar-se al local i veure i viure un assaig casteller de la colla de la ciutat. 

A més, els Castellers de Cornellà, destaquen que venir a aquesta activitat a part de la recompensa de passar una molt bona estona, té premi, perquè durant el curs es comptabilitzarà cada cop que vingui algun nen o nena a l’assaig de manera que sumarà un punt per a la seva escola, a final de curs l’escola amb més punts tindrà el privilegi que els Castellers de Cornellà vinguin al seu centre a fer un pilar. 

Així doncs els Castellers de Cornellà, els Liles, inicien aquesta temporada amb tota la il·lusió, nous reptes castellers per endavant, i moltes ganes de compartir amb tothom que vagi al seu local l’experiència de construir, de treballar en equip, de formar part de la gran família castellera. Una invitació oberta a petits i grans, grups d’amics, a tothom, per sumar-se a la colla, venir a fer castells, fer pinya i compartir molt bones estones, tots els dimecres de 19’30h a 22h i divendres de 20 h a 23 h al local de la Caldereria.

Diada de Corpus – Festa Major de Cornellà

Fotos realitzades per Cèlia Montell. Autor crònica: Albert Montell.

Malgrat un inici de temporada, amb bones sensacions però una mica irregular, en el que ens ha costat més del desitjable, arrossegar les camises que hauríem volgut tant a plaça com a assaig, la tècnica, es va plantejar un Corpus amb els nostres màxims castells possibles en aquest moment.

 

Després d’haver fet anteriorment tant el 4 com el 3 amb el pilar, calia afegir el 5 de 7 al repertori. I si aconseguíem arrossegar les camises necessàries, també el 7 de 7.

 

Els darrers assajos van ser tot un èxit. Hem aconseguit ser prou gent, per passar nets tots els castells amb força solvència. Tant les pinyes dels castells amb el pilar, com la del 5 de 7, les hem pogut anar lligant amb prou garanties, i tot i que la del 7 de 7 no la vam poder lligar fins al darrer assaig, arribàvem a plaça amb els deures fets, i en disposició de donar el màxim.

 

Sembla que havíem pogut ajuntar diversos factors per a arribar al Corpus en el punt òptim. Uns poms de dalt convençuts i amb qualitat per a fer tots els castells sense dubtes, i amb garanties. Uns troncs prou rodats, i un treball de pinyes que ens feien anar a plaça convençuts de les nostres possibilitats. De ben segur, que les darreres setmanes d’assaig en el nou local, i l’efecte que això hagi pogut tenir, per a arrossegar més gent, hi han tingut a veure. Però, de ben segur, que tota la feina feta des de febrer per tots i totes les que sempre hi són, també s’ha fet notar. Anem a pams.

 

Després d’haver participat dissabte a la tarda al tradicional Populari, amb diversitat de pilars plens d’estrenes, i on es va veure una colla engrescada i amb molt bon rotllo, diumenge convocàvem les colles convidades al local, per baixar plegats en cercavila cap a plaça. Uns quants havien agafat forces amb el tradicional esmorzar de cap i pota. Així doncs, tot estava a punt per a fer una gran actuació!

 

Després d’entrar a plaça amb el clàssic pilar caminat de Corpus, ens decidíem a obrir la diada amb el 5 de 7. A plaça es va poder comprovar la gran feina feta en aquest castell. Va pujar ràpid i segur. Un bonic castell que no denotava per res que fos el primer de la temporada. En castells com aquest, es nota la feina feta a l’assaig dona els seus fruits, i que amb una mica més de gruix als assajos, i amb mes regularitat, el podríem portar a moltes més places.

 

En segona ronda, havia d’anar el 7 de 7. Però un petit ensurt, en la baixada del 5 de 7, ens va fer canviar de plans, i vam apostar pel 3 de 7 amb el pilar. Aquest és un castell que enguany, dominem amb certa comoditat, però que no hem de considerar per res fàcil, ni fet abans de començar. I el de Corpus ens ho va demostrar. El tres es va haver de treballar un xic més de l’habitual, i el pilar va fer suar de valent. Però la bona feina, i la confiança dels pilaners, va fer que poguéssim descarregar-lo entre els crits de la plaça i l’alegria de la pinya. Segon castell al sac!

 

Ara si, tocava anar pel segon gran objectiu de la jornada. El 7 de 7, és un castell, que històricament no ens ha donat gaires dificultats. De fet, des del primer que vam carregar, no ens ha caigut mai. I malgrat algun intent desmuntat, sempre l’hem pogut descarregar. Tot i això, és un castell que pel nombre de gent que necessita, podem treballar poc a assaig, i que tot i que confiàvem plenament amb què el podíem fer, també sabíem que segurament ens tocaria patir-lo per a portar-lo a bon port. I així va ser. Un castell patit tant a tronc com a pinya. Però la confiança de la colla, i sobretot, la bona feina de la canalla, van fer que el poguéssim assolir. Així doncs tercer objectiu complert, i festa grossa!

 

Ara bé, encara ens quedava un repte per assolir. Fins l’any passat, en els 28 anys de la colla, tant sols havíem pogut descarregar 2 pilars de 5 simultanis en una ocasió (l’any 1997). L’any passat vam repetir el repte a la trobada del baix. I enguany per Corpus, ens havíem plantejat fer-ho per primera vegada a Cornellà. La bona feina feta amb els pilars els darrers anys, dóna els seus fruits. I així com fa unes temporades teníem dificultats per fer un pilar de 5, ara tenim diferents opcions, i ens podem plantejar fer-ne 2 sense gaire dificultat. I així va ser. La imatge dels 2 pilars de 5 a la nostra plaça de ben segur que serà una de les que quedarà gravada a la història de la colla.

 

Les colles que ens acompanyaven també ens van mostrar grans castells. Uns Minyons de Terrassa en un gran estat de forma, van tornar a fer Cornellà plaça de nou, amb un fantàstic 3 de 9 amb folre a segona ronda. El 2d8f, el 5d8 i el pilar de 6 acompanyaven aquesta construcció, i confirmaven el bon inici de curs dels Malves. L ́altra colla, els Castellers de la Sagrada Família, s’estrenaven per Corpus. I ho feien amb un dels seus castells insígnia, el 3 de 7 aixecat per sota. L’acompanyaven dels dos bàsics de 7 per tancar una actuació en què van mostrar les seves bones maneres a l’hora de fer castells. Enhorabona i gràcies a les dues colles!

 

Així doncs un Corpus fantàstic, en el qual tota la colla ha gaudit de la Festa Major a tope, i el que és més important, fent grans castells, i veient una pinya lila unida, i amb ganes de mes. Tal com va dir el cap de colla, això, és el que podem fer venint tots els darrers assajos. Si hi som sempre, tindrem permís per somiar. Està a les nostres mans!

Resum de l’actuació

Castellers de Cornellà: pd4 cam, 5d7, 3d7a, 7d7, 2pd5
Minyons de Terrassa: pd4cam, 2d8f, 3d9f, 5d8, pd6, pd4
Castellers de la Sagrada Família: pd4 cam, 3d7ps, 4d7, 3d7, 2pd4

Video

Fotos

DSC_0504

Grandíssima Diada dels Xiquets de Sant Ildefons i Colla Joves del MAC

Autora crònica: Anna Jiménez.

La primera diada dels INS 100%Liles, la primera diada d’un projecte preciós que ens ha portat temps i esforços, però, com no podia ser d’una altra manera, ens ho ha retornat amb il·lusió i ganes.

 

És el primer cop que fem quelcom així per la ciutat, que ens plantem a dos instituts i fem néixer dos colles. I el dia de la diada se’ns presentava amb nervis i emoció, a més, la meteorologia no estava del nostre costat i vam haver de buscar pla B i C. Finalment, però, la pluja va esperar i vam poder realitzar-la com estava plantejada a l’inici. Al seu barri, a Sant Ildefons, a una plaça poc típica, castellerament parlant, però que diu molt.

 

Van començar a arribar samarretes taronges i morades, a més de camises liles i públic. Hi participaven la Colla Joves del Maria Aurèlia Capmany, també anomenats MACarrons, i els Xiquets de Sant Ildefons, de l’institut Cornellà, i com a colla convidada hi érem els Castellers de Cornellà.

 

La diada va començar amb dos pilars de dos amb pinya caminats, un per cada colla, van entrar a la plaça amb un somriure d’orella a orella. A continuació, els MACarrons començaven fent el primer castell, la torre, concentrats i per la feina, cadascú es va posar al seu lloc i van carregar i descarregar el castell sense cap complicació. Els Xiquets de Sant Ildefons, van fer la mateixa estructura, i tot i els nervis de pujar a la pinya, van carregar i descarregar sense cap problema.

 

pilar caminat (MAC)
pilar caminat (Xiquets)
torre
torre

A continuació els tocava als MACarrons, el castell més complicat que portaven, un pilar de 3 amb pinya, aquest exigia una mica més de concentració, i ho van tornar a fer, sense complicacions. L’últim castell dels Xiquets de Sant Ildefons va ser un pilar de dos aixecat per sota, el qual va quedar genial i va demostrar tot allò que havien après en aquests mesos!

pilar per sota
pilar de 3

Després vam realitzar un 3d5 conjunt, amb els MACarrons, els Xiquets de Sant Ildefons i els Castellers de Cornellà, per acabar de demostrar aquest vincle tan maco que havíem creat i fer un bonic castell de germanor. Tot això amb les nostres gralles posant el fil musical.

3 cojunt

Finalment vam fer tots i cada un dels i les joves que havien participat pilars de dos, on es podia veure la gran feina i tots els participants que van fer possible aquest gran projecte, castellers, joves, professors… Per acabar, després d’unes paraules emocionants de la Valle, que ha estat la persona que ha mogut tot el projecte i ha fet que es realitzés, vam donar un detall a cada un dels participants com a rècord de la gran experiència compartida i vam berenar totes juntes!

Pilars Finals

Va ser una gran diada, de les que fa goig viure, d‘aquelles que et recorden perquè fem castells i que et fan sentir orgull de poble i de colla, i que, esperem, tornar a repetir molts cops més, com deien els joves quan ens acomiadàvem: I ara, què farem els dilluns?

Agrair també, a totes les persones que ho han fet possible; els liles que anaven a fer els tallers, tots els joves que han passat i que han format part d’això, els instituts i els professors i professores, i a totes aquelles persones que vau venir a donar un cop de mà a la diada, va ser genial gràcies a la feina de tots i totes!

Resum actuació

Xiquets de Sant Ildefons: pd2cam, 2d3, pd2 per sota, 3d4 conjunt, pilars finals
Colla Joves del MAC (Macarrons): pd2cam, 2d3, pd3, 3d5 conjunt, pilars finals

Fotos

DSC_0110

Diada de Can Palet – Terrassa

[one_third]

pd5

[/one_third][one_third]

pd4

[/one_third][one_third_last]

pd4

[/one_third_last]                   

[one_third]

3d7

[/one_third]

[one_third]

2d6

[/one_third]

[one_third_last]

3d6a

[/one_third_last]

Fotos realitzades per Abril Montell i Joel Fernàndez. Autor crònica: Albert Montell.

Després de l’exitós inici de temporada a la diada de colles filloles que van organitzar els Castellers de Barcelona, aquest diumenge, ens tocava visitar els altres nostres padrins, els Minyons de Terrassa. La diada era amb motiu de la festa major del barri de Can Palet, ens hi acompanyaven els locals i una altra colla amb qui actuem tot sovint, els Castellers de Mollet.

Abans de marxar cap a Terrassa però, fèiem un pilar de 4 davant del Club Esportiu Delfos de Cornellà per agrair la seva col·laboració en el Verkami que vam fer l’any passat per recaptar fons pel nostre nou local. Amb la presència de nombrós públic, se celebrava la festa del riu, vam alçar un bonic pilar on vam estrenar l’enxaneta, cosa que sempre és motiu de celebració!

 

Un cop fet el pilar, ja ens dirigíem cap a Terrassa. Respecte a la primera actuació rebaixàvem una mica les expectatives, doncs ni a assaig, ni a plaça (tot i que finalment va aparèixer alguna camisa inesperada), teníem la pinya suficient per lligar un 4 de 7 de garanties. Tot i això, tal com va dir el cap de colla divendres, els castells que portàvem, no suposaven ni molt menys un pas enrere. El 3 de 7 aniria acompanyat de dues estrenes amb vista al futur. El 2 de 6 i el 3 de 6 amb el pilar.

 

Així, doncs, en un emplaçament, no gaire còmode, i poc habitual (una cruïlla entre dos carrers tallats al trànsit), però amb un dia primaveral, tirant a estiuenc, que convidava a fer bons castells, iniciàvem l’actuació amb un bonic 3 de 7. Ben lligat de pinya, amb unes mides ben rodones, i amb un ritme i execució àgils per part de la canalla, despatxàvem el que es podria dir un castell de manual.

 

En segona ronda encaràvem el 2 de 6. El 2, o torre, és un castell que no portem gaire a plaça, però al qual dediquem moltes hores al local d’assaig. Un dels grans objectius de la colla és assolir i consolidar el 2 de 7. Aquest 2 de 6 d’ahir anava encarat a treballar aquest objectiu. Amb l’alineació que assaja habitualment el de 7, però sense els terços, el castell va anar molt bé. Tranquil, compacte a la pinya, i un pas més per la canalleta, en un castell on el seu paper és clau. Bones sensacions per a seguir treballant.

Tal i com comentàvem, la manca de pinya, ens feia descartar la idea d’un segon castell de 7. I la baixa de l’enxaneta habitual, també ens feia descartar el 5 de 6. Així doncs el tercer castell triat per completar les 3 rondes, fou el 3 de 6 amb el pilar. Castell, que en breus, hem de veure amb un pis mes, i igual que els dos anteriors, no ens va donar més feina que la necessària que dóna tot castell. Concentració, tothom per la feina, i amb seriositat. Tercer castell descarregat.

Tancàvem l’actuació amb un pilar de 5, on canviàvem el terç i la quarta respecte al que ja havíem fet en l’anterior diada, i un pilar de 4 on estrenàvem una altra enxaneta. No anem sobrats de canalla, i tota estrena és motiu d’alegria i celebració!

En resum, una diada de bones sensacions. L’actitud de la colla, tant en els propis castells, com fent pinyes a les altres colles, de 10. Castells ben lligats, amb una especial menció al bon treball de la pinya. Troncs, de mica en mica, agafen rodatge, (estem al març encara…), i uns poms de dalt, que van agafant confiança i seguretat, cosa que de ben segur ens portarà a grans fites.

Cal destacar el bon ambient a plaça, amb una colla com Minyons, que a part de ser els nostres padrins, després de tants anys, el bon rollo, i l’amistat entre uns i altres es nota sempre a plaça. Van fer els seus primers castells de vuit de l’any, cosa que demostra que enguany, com sempre tornaran a donar guerra. Amb l’altra colla, els Castellers de Mollet, fa molts anys que hi compartim afinitat, també concidim força a plaça, i sempre hi ha una bona sintonia. Van fer el seu primer castell de set de la temporada.

Ara toca seguir assajant, i de ben segur que en les properes actuacions a plaça pròpia, recollirem els fruits de tota aquesta feina!

Resum de l’actuació

  • Minyons de Terrassa: 3d8, 4d8, id9d7, 2d7, vd5
  • Castellers de Cornellà: 3d7, 2d6, 3d6a, pd5, pd4
  • Castellers de Mollet: 5d6, id3d7, 3d7, 2d6, pd4

Video

Fotos

DSC_0414

Diada de les colles filloles – 50è Aniversari dels Castellers de Barcelona

[one_half]

pd5

[/one_half][one_half_last]

pd4

[/one_half_last]                   

[one_third]

4d7

[/one_third]

[one_third]

5d6

[/one_third]

[one_third_last]

3d7

[/one_third_last]

Fotos realitzades per Sonia Segura. Autor crònica: Albert Montell.

La primera diada de la temporada, sempre té un aire especial. Sortir de casa, amb el pantaló blanc i la camisa ben planxada (o no…), i la faixa ben embolicada. Arribar al lloc de trobada amb la colla, i veure les mirades de complicitat de la gent, com dient-nos, com ens trobavem a faltar. Entre els mes veterans, comentaris, del tipus: va som-hi un any més que encara ens queda corda! Entre els mes joves, la il·lusió i aquella impertinència tant meravellosa, de qui sap que es menjarà el món. La canalla, entre la il·lusió i la festa que sempre porten, i el retrobament amb aquell cuquet a la panxa, quan saben que d’ells depèn la culminació de tota la feina feta. Entre els mes nous, la sensació de: avui sí. Ara ja sóc de la família.

A més enguany, no començavem amb una diada qualsevol. Els nostres padrins els Castellers de Barcelona, celebren el seu 50è aniversari, i volien començar la temporada reunint en una mateixa diada, totes les seves colles filloles. Gairebé una vintena de colles, en una actuació de caire festiu, i amb aquella sensació de mega diada senes pressió, ja per moltes colles suposava la seva primera sortida de l’any (algun casteller, comentava que era un entrenament per les Decenals de la Candela, que se celebren d’aquí dos anys…sempre tenim la conya a punt…).

Però els nostres tècnics van decidir que volien començar forts. I als assajos previs ja es veia per on volien fer anar la cosa. Començar amb un castell de set, és cosa habitual. Doblar l’aposta, ja no tant. Però els castells tal i com es va veure als darrers assajos, estaven a punt. Si teniem la gent suficient, aniriem a totes.

Així doncs, després d’una espera un xic pesada, a l’exterior de l’antiga fàbrica de la Damm (espai on tindria lloc la diada), i d’ocupar totes les colles el nostre espai d’actuació, ens disposavem a donar el tret de sortida a la temporada.

Per començar totes les colles vam fer pilars simultanis de salutació, amb la curiositat, els Castellers de Sydney, colla australiana, apadrinada també pels barcelonins, s’afegien a la festa, per mitjà d’una pantalla a plaça, on es va poder veure el pilar de 4 que ells també van fer des del seu país. Amb la diferència que allà eren quarts d’onze de la nit de diumenge…

Un cop trencat el gel, ens disposavem a encarar el primer castell de la temporada. La tècnica apostava pel 4 de 7 com a primer castell. Entre els més veterans, intentavem fer memòria de si alguna vegada el 4 de 7 havia estat el primer castell de la temporada. Potser en la primera diada n’haviem fet algun. Però com a primer castell, sembla que no. Malgrat tot, l’aposta era bona. Amb les proves de garanties que varem fer a assaig, amb una pinya prou sòlida, i l’ajut dels Castellers de Cerdanyola (la diada, es feia sense rondes predeterminades, o dit d’altra manera, a l’antiga, i ens vam organitzar amb les colles del costat per donar-nos un cop de mà), el castell va tirar amunt a la primera. Un castell prou tranquil per ser el primer. El pom de dalt, va actuar amb finura, i decisió, el tronc, no va perdre mida en cap moment, malgrat algun petit desajust d’alçades, i a pinya, es va treballar amb prou comoditat, i sobre tot, amb concentració i serietat. Així doncs, 4 de 7 descarregat, i primer castell de l’any que ens deixava molt bones sensacions!

El castell triat per fer en segon torn, va ser el 5 de 6. Amb una alineació lleugera, en vistes a un futur 5 de 7, i amb algunes estrenes destacades, el castell tampoc ens va portar gaire problema. Els poms de dalt, alleugerits, però solvents, van suportar les dues aletes sense perdre mides. El tronc va treballar tranquil, i la pinya prou còmoda. Així doncs, descarregat el segon castell, ara era el torn del 3 de 7.

El tercer castell potser va ser el que ens va donar mes feina. Tot i no perillar en cap moment, i no perdre excessivament les mides, va ser un castell una mica nerviós, i que no va permetre, ni un instant de relaxació. Tot i això, la bona feina de la canalla, el saber fer d’un tronc amb variants, però experimentat, i una pinya, que sap estar a lloc quan toca apretar, vam descarregar el tercer castell del dia, i tancavem les tres rondes de castells, amb una de les millors arrencades de la nostra història.

Quedava rebrar el clau, amb el pilar. Darrerament, els pilars, han deixat de ser una anomalia en la nostra colla, i malgrat estrenéssim la quarta, i fos el primer de l’any, el vam resoldre sense excessives complicacions.

Ara si. Feina feta, i a celebrar-ho com tocava. Malgrat una espera, una mica llarga per recollir el dinar, i el cansament, d’una jornada castellera, no excessivament llarga però intensa, els mes animats encara van donar guerra fins tard, als concerts que havien organitzat els Castellers de Barcelona, per acabar de fer festa grossa.

Així doncs, molt bona manera de començar la temporada, i de seguir creient que tenim #motiuspersomiar! I demostrant, que treballant bé a assaig, i si volem, podem fer grans coses. Propera parada diumenge que ve a Terrassa, al barri de Can Palet, amb Minyons, i Castellers de Mollet. Una altra oportunitat per seguir creixent!

Resum de l’actuació

Castellers de Cornellà: pd4, 4d7, 5d6, 3d7, pd5
Castellers de Barcelona: 2pd4, 5d7, 4d8, 7d7, 4pd4+pd4c
Castellers de Sants: pd4, 4d7, 4d7a, 3d7, pd5
Minyons de Terrassa: 2pd4, 5d7, 2d7, 7d7, 4d7, pd5, 2pd4
Vailets de Gelida: pd4, 3d6, 3d6a, id4d6, pd4ps
Castellers del Prat de Llobregat: pd4, 2d6, id3d6a, id3d6a, 3d6, pd4
Castellers de Cerdanyola: pd4, 4d6a, 5d6, 3d7, 2pd4
Castellers del Riberal: 3d6a, 2d6, 3d6ps
Xics de Granollers: 2pd4, 3d7, 4d7a, 4d7
Bordegassos de Vilanova: pd4, 3d7, 4d7, 4d7a, pd5
Castellers de Lleida: 2pd4, 4d7a, 4d7, id3d7, 3d7, pd5, 2pd4
Capgrossos de Mataró: 5d7, 7d7, 4d7a
Castellers de Rubí: pd4, id3d6, 3d6, id3d6a, 2pd4
Castellers de Sant Cugat: 2pd4, 3d7, 4d7a, 4d7, 5d6, pd5, 2pd4
Colla Castellera de Figueres: pd4ps, 4d7, 4d7a, 3d7, pd4
Colla Castellera Nyerros de la Plana: pd4, 3d6, 4d6, 3d6a, pd4ps
Encantats de Begues: pd4, id3d6, 3d6, id3d6a, i3d6a, pd4
Castellers de Sarrià: pd4, 4d6,a, 3d6, 4d6, 2pd4
Castellers de Sydney: pd4
Castellers de la Sagrada Família: 2pd4, 5d7, 4d7, 3d7, 2pd4

Video

Fotos

DSC_0003