Cliqueu per veure les ÚLTIMES NOVETATS

Obrim els castells als joves de la ciutat

A partir d’una proposta en el marc del Pla de l’Entorn, els Castellers de Cornellà volem engegar un projecte educatiu de castells per diversos instituts de Cornellà. Després de molts anys fent tallers d’entorn en centres de primària, pensem en oferir una activitat nova i diferenciada en centres de secundària, seguint l’exemple que han desenvolupat, amb èxit, altres colles castelleres a Vilafranca, Sabadell, Terrassa o Igualada.

L’objectiu principal és aprofitar les oportunitats pedagògiques i els valors que els castells ofereixen. Poques activitats apleguen dosis semblants de treball en equip, de cooperació per assolir un objectiu comú i d’esforç col·lectiu. En un castell hi participen persones de diferents edats, complexions físiques, maneres de ser i de pensar… tothom pot trobar-hi el seu lloc i sentir-se part d’una tasca comuna. Pensem que, a través de l’activitat castellera, es pot aconseguir crear dinàmiques positives i d’integració als centres, mitjançant una activitat oberta, sana i divertida per a tota la comunitat educativa (estudiants, professors i famílies).

Els Castellers de Cornellà som una entitat de la ciutat amb més d’un quart de segle de trajectòria. A banda de fer castells, generem molta activitat social al nostre voltant, de tal manera que el nostre “fer pinya” sempre ha tingut una marcada voluntat educativa i vocació de transformació social. Per als joves que participin en el projecte (i, de retruc, per a les seves famílies), s’obre també una possibilitat d’integrar-se a la colla i d’accedir a un ampli ventall de coneixences i d’experiències molt enriquidores.

Pas per pas

L’activitat s’ha engegat en dos instituts de la ciutat: IES Cornellà i Maria Aurèlia Capmany.

Com a pas previ, s’ha fet una presentació del projecte entre l’alumnat i la comunitat educativa, a partir de cartells i d’intervencions puntuals a l’aula durant dues setmanes a l’hora d’educació física, amb un taller d’una o dues hores per apropar el món casteller.

A continuació, s’iniciaran uns tallers setmanals per crear petites colles castelleres als instituts de secundària de la ciutat. En aquests tallers, que es desenvoluparan en horari de tardes, mirarem d’apropar als nois i noies les nocions bàsiques dels castells: les posicions a la pinya, la tècnica per pujar al tronc o les sensacions que es viuen quan ets a dins d’un castell. I diem apropar perquè els assajos es realitzaran als mateixos instituts, organitzats i duts a la pràctica per membres de l’equip de tallers dels Castellers de Cornellà. Aquestes sessions aniran variant durant les setmanes, algun dia anirem al local dels Castellers de Cornellà, altres dies anirem al Rocòdrom, farem assaig “Porta un amic/amiga”…

Acabades les sessions d’assajos, pretenem culminar-ho amb una festa-actuació abans de Corpus. La idea és convocar les colles dels dos instituts per tal que puguin compartir i mostrar, en un espai públic i acompanyats per familiars i amigues, el que han après al llarg de l’experiència, en un ambient festiu i obert al barri.

Colla Joves del MAC
Els Macarrons
(IES Maria Aurèlia Capmany)
Els Xiquets de Sant Ildefons
(IES Cornellà)