JORDIADA 2024. SOLIDESA I PATIMENT.

Sant Jordi a Cornellà vol dir Jordiada. I Jordiada vol dir la festa de la cultura popular i d’arrel a la ciutat. Des de fa més de trenta anys (enguany celebràvem la XXXI edició) el diumenge abans de Sant Jordi el parc de Can Mercader s’omple de gent per gaudir d’una jornada amb mostres de les diferents entitats de Cornellà i d’actes de cultura popular. Sardanes, diables, bastoners, corals… i com no, castells! Els Castellers de Cornellà n’hem estat des del primer dia part important, i amb el pas dels anys la Jordiada s’ha convertit en una de les actuacions més estimades per la colla i una de les primeres cites marcades en vermell en el nostre calendari.

Enguany amb el bon estat d’ànim i de forma de la colla, ens hi plantàvem amb objectius ben ambiciosos. Després d’haver estrenat el 4 de 7 amb el pilar fa un parell de setmanes a Castelldefels i el 5 de 7 la setmana passada a la Diada de Primavera, l’objectiu era ajuntar-los els dos en una mateixa actuació. A priori un pas lògic, però no exempt de dificultat. El 5 de 7 és un castell que tradicionalment ens ha costat portar a plaça en aquest punt de la temporada. Molts anys no el podem estrenar fins Corpus i per Jordiada només l’havíem descarregat en dues ocasions, l’any 1996 i el 2015. El 2005 també el vam provar, però va quedar en intent desmuntat. Curiosament, en cap de les dues ocasions que l’havíem fet el vam acompanyar amb el 4 de 7 amb el pilar. El 1996 vam fer el 3 i el 4 de 7, i el 2015 el 7d7 (!) i el 4d7. Així doncs, ens plantejàvem un repte mai assolit.

Els assajos previs, tot i que hi havíem fet les proves necessàries per assolir l’objectiu, no havien estat fàcils. Baixes per lesió o malaltia a quartes, menys efectius dels desitjats a assaig, i què coi, que estem plantejant uns “castellassos”, tot plegat ens feia dubtar d’assolir l’objectiu. Especialment, les proves de 4 amb el pilar no tenien aquella fermesa de setmanes anteriors. Així doncs, fins a darrera hora la tècnica va haver de barrinar quins serien finalment i com plantejàvem els castells a plaça. I tirant de convenciment es va decidir anar a totes i portar a terme el pla previst. Així doncs, ambició i ganes. Som-hi!

Per iniciar la diada fèiem un pilar de 4 de dol en record a la Graci. Record emotiu i sentit per una castellera molt estimada pels que van compartir vivències amb ella. Com diem sovint, la pinya s’ha de fer en els moments bons i en els difícils.

El castell de sortida triat per la tècnica era el 5 de 7. Plena confiança en un castell que dona molt bones vibracions a assaig i que fem convençuts. Un 5 de 7 sòlid i ferm que no va mostrar fissures i que va lluir davant la gran quantitat de públic que es va reunir, com cada any, davant del palau de Can Mercader i que va poder presenciar el bon estat de salut de la colla.

A segona ronda tocava el 4 de 7 amb el pilar. Així com el 5 de 7 va ser una demostració de solidesa i el vam poder “gaudir”, en aquest cas va tocar l’altra manera de descarregar els castells: patint-los. Tot i que el tronc, un xic deformat, va aguantar prou bé, a baix en l’encaix de segons, baixos i pinya es va patir de valent. Sort que la canalla va anar decidida i no es va allargar el castell més del compte, i també gràcies a que els integrants del pilar van tornar a mostrar el seu saber fer. Els castells que es compliquen també s’han de saber descarregar. I així ho vam fer. Patint també es fan passos endavant. Ara toca assajar per millorar el que no va anar bé. Que d’això es tracta també.

 

En tercera ronda tocava el 4 de 7. Castell amb canvis respecte dels anteriors, amb rotacions a tronc i amb estrenes al terç. No vam fer pas un 4 de 7 perfecte, però sí que va ser prou sòlid i convincent. Satisfacció lila en descarregar-lo.

Acabem amb el pilar de 5 i dos pilars de 4. Objectius assolits amb un dels millors inicis de temporada que es recorda a la colla. 4 actuacions on hi hem plantat 5d7 (2), 4d7p (2), 4d7 (4), 3d7 (3) i un únic castell de 6. Onze castells de 7 abans d’acabar abril. Ara toca consolidar aquesta feina a les actuacions del mes de maig.

La colla convidada, La Colla Jove de Barcelona

Ens acompanyaven a plaça la Colla Jove de Barcelona. Amb un bon gruix de camises feien amb facilitat 3 de 7 i 4 de 7. Com a tercer castell un 5 de 6 que, per una de les colles que ha mostrat millor evolució i bones maneres els darrers anys, no suposa cap misteri. Recordem que la Jove va aconseguir descarregar el 4 de 8 la temporada passada i que sovinteja amb certa facilitat tota la gamma alta de 7. Esperem continuar gaudint d’aquests bons castells de la colla. Ben segur que entrenaran per fer-ho!

A seguir assajant, tothom al local!

El cap de setmana que ve, tenim un merescut descans. Però als assajos hem de continuar sent el màxim nombre de gent. S’estan fent bones proves de 4 de 8 i 2 de 7, però abans d’arribar a aquests castells s’han de consolidar els castells de 7 i mig, i tenim un maig ple d’actuacions per fer-los; Cardedeu, Terrassa, Sant Feliu, Sant Boi. Així doncs, ja sabeu que us toca! Ompliu el local i deixeu-vos d’històries que tenim molta feina a fer!