CARDEDEU, SOLIDESA AMB ESTRENA.

El passat dissabte dia 4 de maig teníem una d’aquelles sortides, per una banda, atractives, però, per altra banda, complicada. Atractiva per la plaça, que ja coneixíem. Una plaça bonica en un espai agradable i sempre amb força públic. Per la colla amfitriona, els Xics de Granollers, una colla amiga i amb qui sempre ve de gust actuar. I per les altres dues colles, els nostres padrins els Castellers de Barcelona i els Castellers de Caldes. Si a això hi sumem el bon inici de temporada que portem, i l’aposta de la tècnica per poder portar el 5 de 7 fora de la nostra comarca, hi havia al·licients suficients per fer els aproximadament 50 km que separen Cornellà de la bonica vila del Vallès Oriental.

La complicació venia per la dificultat que té una colla com la nostra per portar un castell com el 5 de 7 lluny de casa. Estem en un bon moment tècnic com demostren els castells que portem a plaça. També un gran moment anímic, perquè venim de la temporada on vam recuperar el nivell de vuit amb el 4d8 i ambicionem tornar-hi i consolidar-lo. Però segurament com a colla encara ens falta un punt de creixement per arrossegar les 90 camises que calen per fer el 5 de 7 a totes les places, encara que la distància suposi un punt més de compromís.
Tot i que ens vingui “només” de 10-15 camises, de vegades no s’hi arriba, i si no tenim aquests mínims, no es porta el castell a plaça, que som gent ambiciosa però també assenyada! Així doncs, es descarta el 5 de 7 ja divendres a assaig… però no abaixem el cap.

Feta aquesta reflexió, ens vam plantar a plaça amb el convenciment de treballar bé i gaudir dels nostres castells. El principal motiu també era una estrena; l’estrena aquesta temporada d’un castell que l’any passat no vam “tocar” i que ens pot donar marge per sumar castells de 7 els dies que no ens sobrin camises. Així doncs, l’objectiu principal era 3 de 7 amb el pilar. També tenien el seu ganxo el 3 i 4 de 7, i la cirereta era un pilar de 5 on plantejàvem estrenes. Però com deia Jack l’Esbudellador, anem per parts… 😉

Arribàvem a plaça amb temps suficient i per saludar amics i coneguts de les altres colles. Una de les coses boniques d’això dels castells és aquesta, que tant entre els més joves, sobretot per les relacions entre colles universitàries, com entre els més veterans, pels anys que porten voltant per les places, sempre hi ha algú de les altres colles per teixir complicitats, explicar batalletes o comentar les perspectives de cada colla. I un cop fetes les salutacions, vam començar amb puntualitat.

De sortida 2 pilars de 4, com sempre amb alguna novetat i que ens van servir per posar-nos a to i escalfar la musculatura. El castell triat per obrir foc va ser el 4 de 7; un 4 de 7 amb una alineació encarada (amb algun canvi) a rodar la part del 4 de l’estructura d’un futur 7 de 7, que malgrat que no va portar cap complicació excessiva, sí que els comentaris de la gent del tronc eren de contrarietat amb la petita deformació que va agafar el castell. També una mica més lent d’allò que estem acostumats i… què coi, que ens estem tornant molt exigents! 4 de 7 ben ben parit i al sac!

En segona ronda venia l’estrena. El 3 de 7 amb el pilar no és un castell ni molt menys límit per nosaltres, però sí que és un castell que té la seva dificultat. Encabir les 4 mans dins d’estructura del 3, dos baixos que no porten crosses (només n’hi posem a la rengla) i la dificultat del tronc per mantenir les referències quan es munta el pilar i es perden els companys de pis de vista… Però els assajos havien anat prou bé, i a la plaça, la pinya, el tronc del 3 i la canalla van actuar amb calma i un bon saber fer. L’estructura del 3 es va carregar i descarregar amb suficiència. Un cop alliberat el pilar bona feina dels pilaners. Castell descarregat i celebració a la pinya! Per tancar les rondes de castells un 3 de 7 de bonica factura on estrenàvem quarta a la rengla, cosa que sempre és un fet important. 15è castell de la temporada. 14 castells de 7. No està gens malament no?

 

Acabem amb el pilar de 5, un pilar on s’estrenava el segon i també era el primer de la terça aquesta temporada. Clavat. Tenim els 2 pilars de 5 simultanis més a prop! I que en vinguin més!

En resum, no podem portar el 5 de 7 per manca de camises . Això depèn de nosaltres. Si hi som totes, els castells hi són. Pel cap de setmana que ve ja ho sabem. A cenyir-se la faixa, a suar la camisa, i a pencar de valent! Que no sembli una altra cosa, malgrat no poder portar el 5, vam mostrar a plaça una solidesa i unes bones maneres que no es regalen. Ens les hem guanyat a l’assaig i per aquí hem de continuar. Ja ho va dir el Senyor dels Castells en acabar: “Tal com assagem, actuem”. Així doncs, tothom a l’assaig i a fer el mes de maig que ens mereixem!


Les altres colles

Pel que fa a les altres colles, bons castells de “7 i mig” dels Xics. Un 5d7 i un 7d7 ben sòlids i un 4 de 7 amb les quartes i quintes del 4 de 8 que, més aviat que tard, esperen portar a plaça. Els Castellers de Barcelona van haver de conformar-se amb el 5 de 7 com a millor castell. Dissabte tarda i amb un important compromís l’endemà en plaça pròpia, van fer que no arrosseguessin prou camises per plantejar el castell de vuit. Tot i això, com sempre, castells de factura més que notable i anar fent feina pels reptes superiors que no tardaran a mostrar a plaça.

Per acabar, els Castellers de Caldes no van poder mostrar el seu bon estat de forma en aquest inici de temporada on ja han portat a plaça els dos bàsics de 7. Els “Escaldats” han començat prou forts la temporada, però dissabte no ho van poder demostrar. Van intentar dos cops el 4 de 7, però en ambdós casos el van tirar avall en el mateix punt. La temporada està plena de diades i ben segur veurem ple de castells de 7 dels de la camisa verda ampolla. A Cardedeu es van haver de conformar amb el 2 de 6 com a millor castell.

Doblet de cap de setmana a la vista
En el nostre horitzó més proper, se’ns presenta un doblet interessant el pròxim cap de setmana. Dissabte a la tarda toca visitar l’altre Vallès, l’Occidental, en una gran oportunitat per mostrar els nostres millors castells. Amb motiu de la Fira Modernista de Terrassa, els Minyons aprofiten per presentar en societat la seva nova seu. Hi actuarem amb ells, els Castellers de Sarrià i la Colla Joves Xiquets de Valls. Més incentius per anar a totes?
I l’endemà, diumenge, a Sant Feliu. Tradicional actuació al costat de casa i, a més dels “magentes”, també actuarem amb els Castellers d’Esplugues. No ens quedarem a casa oi? Doncs “apretem el cul”, i tothom als assajos i a les places a enfilar el color Lila ben amunt!