MATINADES 2024, EMOCIÓ AL CARRER

 

41 gralles, 1 tarota, i 16 tabals. Gralles i tabals dels Castellers de Cornellà, del Foment de Cultura Popular de Cornellà, de l’Agrupa, Pessigralla, Grallers de Sant Joan Despí, Grallers de Bellvitge, l’Àliga de Gràcia, Grallers dels Gegants de la Sagrada Família, alumnes del CAT, Kony de Grallers, Grallers dels Gegants de Casablanca de Sant Boi… i la música de la gralla i el tabal ressonant pels carrers de Cornellà per encetar la nostra festa major, el Corpus 2024.

 

Persones de totes les edats, unides per la música popular i tradicional, tocant plegades, fent sonar les notes del toc de Matinades, i compartint la música, l’alegria i molta emoció. L’emoció de reconquerir els carrers, d’animar la gent a sortir i a compartir, de fer festa, de fer poble.

El so de les gralles i els tabals acompanya sempre els castellers, és una autèntica narració de com va el castell per a tots aquells i aquelles que, ocults dins la pinya, posen tot el seu esforç, coratge i capacitat de resistència perquè els castells s’enlairin i es descarreguin. I més enllà d’aquesta funció narrativa, són l’element festiu, la invitació al ball a la mateixa plaça, l’anunci que els castellers arriben a la plaça, l’anunci del vermut, la celebració quan tot surt com estava previst. L’alegria del seu so estrident barrejada amb els càntics i les danses improvisades de la canalla són un element indispensable a totes les places castelleres i un so indestriable de moltes manifestacions de la cultura popular i tradicional catalana.

 

Ahir diumenge els més veterans i els més novells vam compartir emoció, somriures i alegries, bon beure i bon menjar, i perquè no, també la reivindicació. Reivindiquem el carrer, la música,  l’alegria, l’esperit dels qui són feliços veient com els altres ho són, la col·lectivitat per sobre la individualitat mal entesa, perquè el carrer és i ha de continuar sent el protagonista de tota festa major, el punt de retrobament, de mirades còmplices, de saber-se sumar a la festa. La cultura és civisme, és integració, és compartir, és un punt de trobada. La cultura no és soroll, no molesta, no pertorba. Tornem a gaudir de la cultura, del retrobament, dels somriures, dels nostres carrers, amb respecte i amb alegria, i gaudim de Cornellà aquest Corpus 2024.

I gaudim sobretot dels castells, de les gralles i tabals. Us esperem a tots els assajos i a la gran diada de diumenge 2 de juny. Visca els Grallers i Tabalers dels Castellers de Cornellà, visca els Castellers de Cornellà, visca els Liles!