Aquest diumenge teníem la darrera actuació del mes de juny. Actuàvem a la garrafenca vila de Sant Pere de Ribes amb motiu de la seva festa Major. Una plaça castellera amb aires de zona tradicional i que van fer plaça de nou els Castellers de Vilafranca el 2001 tal com indicava la placa que lluïa a la façana de la Casa de la Vila.

Hi anàvem convidats per la Colla Jove de Castellers de Sitges que exercien com a colla amfitriona i acompanyats també pels Castellers d’Esplugues. A plaça hi havia una minsa representació de camises grises dels Castellers de les Roquetes, barri ribetà que ha mantingut aquesta colla castellera fundada el 2011 fins l’actualitat, però que actualment no estan en les mínimes condicions de sortir a plaça.

Malgrat que a priori era una actuació en què ens havíem plantejat portar-hi castells importants i s’havia estat assajant per portar-hi tres castells de 7, les baixes, tant a plaça com als darrers assajos, feien desistir la tècnica d’aital objectiu, i es decidia rebaixar les expectatives. Tot i això, ens plantàvem a plaça amb un nombre de camises prou decent i amb ganes de fer-hi bons castells. I sobretot de gaudir-ne!

 

Per començar, dos pilars de quatre amb estrenes, com va sent habitual. Ens tocava actuar en segon lloc i el castell triat per fer-ho va ser el 4 de 7. Amb l’alineació de segons i terços grans, amb mides de 4 de 8, el castell va mantenir bona mida i solidesa en tot moment malgrat una rengla un pèl massa tancada i alguns problemes d’encaix d’algun segon amb la pinya. Un 4 de 7 ferm i bonic que dona confiança per continuar treballant aquest mes de juliol. En segona ronda un 3 de 7 que, tot i el tremolí que ja mostrava als darrers assajos, va aconseguir mantenir una forma prou rodona i lluir prou xulo. En tots dos casos la feina de la canalla de bona nota. Bon ritme i decisió, i a continuar treballant per assolir l’excel·lència que exigeixen reptes superiors! Per acabar un estètic 4 de 6 amb el pilar. Tres castells ben executats, amb algunes estrenes tant al tronc com a la pinya, i que mostren que, tot i els entrebancs i les baixes, continuem sent una colla solvent i que mostra a les places uns castells ben treballats. El públic local ho va reconèixer amb els seus aplaudiments. Per acabar 2 pilars de 4 més i cap a casa, que diumenge al vespre ja ve de gust anar a descansar. I ho haurem de fer, que aquesta setmana encara tenim feina. I diumenge que ve hi tornem, en un espai prou emblemàtic i que mereixerà que hi portem bons castells. La Plaça del Rei de Barcelona ens espera i hi hem de ser el màxim nombre de camises!

LES ALTRES COLLES

La Colla Jove de Castellers de Sitges, exercint de colla local, tenien en cartera un prou ambiciós programa amb 3 castells de 7. Fa poc van aconseguir carregar el 2 de 7 i estan fent proves per portar el 4 de 8 a plaça les setmanes que venen. Però diumenge a plaça van mostrar un nombre de camises força just per a aquests ambiciosos objectius. Tot i això, mostren un tronc i uns poms de força qualitat i van obrir plaça amb un 5 de 7 que no va exhibir gaires flaqueses. En segona ronda descarregaven el 3 de 7 amb l’agulla i acabaven amb un 4 de 7 amb agulla que van assolir al segon intent després que en desmuntessin un primer de forma bastant èpica amb un segon perdent totalment la posició i el segon del pilar agafant-lo perquè el castell no el vencés. De moments d’èpica, també viuen les places castelleres…

En tercer lloc, els nostres veïns de dalt, els Castellers d’Esplugues, es presentaven amb un programa i unes dificultats similars a les nostres, i amb expectatives només de fer dos castells de 7 també. Un 4 de 7 sense història (segur que n’amaga alguna, però farem com si no ho sabéssim…) i un 3 de 7 amb una alineació amb pinta de ser aixecada per baix en properes actuacions. El tercer castell triat confirmava aquestes expectatives i alçaven un 3 de 6 per sota, que sempre agraeix la plaça. A més segur que els servia per treballar l’objectiu amb un pis més, i perquè no dir-ho, per fer millor actuació que la colla rival. Que mentre després puguem fer la birra plegats i comentant la jugada, els castells també són això!

En acabar la diada, els de Sitges, van voler fer un assaig a plaça de 4 de 8 alçant-lo fins a quints. El tronc va semblar prou sòlid. Però el gruix de pinya propi era justet. Esperem que els respongui la resta de la colla, que els segones laterals propis també l’han d’assajar.

En fi, una prou agradable i entretinguda tarda de diumenge amb bons castells, moments anecdòtics, bon ambient a plaça i una colla Lila que siguem els que siguem sempre intentem fer bons castells. I per norma ens en sortim.

Ara a continuar treballant i a fer cas al cap de colla. Aquest juliol tots a pencar al local. Ens queden dues actuacions on hem de continuar demostrant qui som i un segon tram on hem de tornar a portar la colla on es mereix. I això només serà amb tots i totes!