BONS CASTELLS A SANT ILDEFONS

L’actuació de la Festa Major del barri de Sant Ildefons, és una altra de les històriques de la colla. Des del primer any de la colla, el 1991 i encara amb camisa blanca, hi hem alçat els nostres castells. Primer a la Plaça del Pilar després de la tradicional missa i des de ja fa uns quants anys a la Plaça de Sant Ildefons. L’horari en què havíem de començar a fer els castells a l’antiga ubicació, a voltes ja a quarts de dues, esperant que les autoritats sortissin de la missa, feia impossible combinar els dos actes i es va decidir separar-los per a poder fer castells a una hora més raonable. Potser som uns heretges… però els agnòstics també volem dinar a una hora raonable.

Hi hem fet bons castells tradicionalment i sempre és una plaça important per a nosaltres. Sense anar més lluny és la plaça on vam alçar el nostre primer castell postpandèmia. El punt de la temporada en què s’ubica la diada fa que normalment hi arribem en un bon estat de forma, i tot i que no hi hem portat els nostres màxims castells (ni 2 de 7 ni 4 de 8), sí que hi han sovintejat el 5 de 7, castells de 7 amb el pilar i bons castells de 7 encarats a reptes superiors. Recordem per exemple que l’any passat en acabar vam fer-hi una prova de 4 de 8 fins a quints.

Enguany, en un matí plujós que ens feia dubtar de si podríem finalment fer gaudir la gent del barri d’una tradició que sempre crea gran expectació, també ens hi presentàvem amb intencions de bons castells. Malgrat haver de descarar el 5 de 7 amb antelació per la manca de dosos de garanties per portar-lo a plaça, igualment ens hi plantàvem amb un programa de castells de 7 prou atractiu i amb prou al·licients.

Prèviament, però la canalla de l’Escola Sant Ildefons ens tenia preparada una bona sorpresa. El projecte de curs de l’escola està basat enguany a donar a conèixer als nens i les famílies la festa major. En aquest marc, diferents entitats de la ciutat van assistir a l’escola per a explicar la seva activitat en una matinal farcida de cultura popular. Els castellers vam explicar que en poc temps actuaríem al barri en motiu de la festa major i que ens podríem trobar a plaça. A més, una de les classes de l’escola és la de “Els Castellers” i conjuntament amb l’escola vam acordar fer una sèrie de tallers per explicar al grup com fer un pilar i la seva pinya. El resultat va ser un magnífic pilar de 3 fet per alumnes de l’escola amb la nostra ajuda a la pinya. Un moment ben bonic i una gran oportunitat per a fer arribar la nostra cultura popular i concretament una activitat tan participativa a les famílies del barri, la majoria d’elles vingudes d’altres països i amb diferents orígens culturals. Va ser un goig veure tantes famílies de l’escola i els seus mestres a plaça per gaudir de l’actuació. Sempre ens agrada potenciar la vessant integradora i festiva d’una activitat com a la nostra, que això també són els castells!

ELS NOSTRES CASTELLS

La pluja fina que anava caient ens va obligar a protegir-nos a recer de la porxada del mercat municipal de Sant Ildefons. Tot i això, els castells no els vam fer sota cobert perquè els 7 pisos anaven massa justos per fer-se sota sostre, i la pluja no era prou intensa per a no poder fer castells amb la seguretat necessària a descobert.

Tal com hem comentat, tot i descartar el 5 de 7, portàvem un atractiu programa de castells de 7. Després dels preceptius pilars de 4 de salutació, obríem les rondes de castells amb el 4 de 7. Un castell prou important perquè hi estrenàvem aixecador, i estrenar canalla sempre és una gran notícia. També hi estrenàvem un segon, així doncs teníem prou raons i motivació per encarar el castell amb la màxima concentració. Tot i una petita manca de quadratura, el castell va ser prou sòlid i estable. El nombrós públic va celebrar la brillant execució amb grans aplaudiments i entre els membres de la colla predominaven les cares de satisfacció. Oli en un llum!

En segona ronda encaràvem el castell més valuós de la jornada, el 4 de 7 amb el pilar. És un castell al qual li hem agafat prou bé la mida. I malgrat la seva facilitat per obrir-se i la dificultat que suposa sempre per baixos i pinya l’encarem amb prou confiança perquè no ens suposi més problemes dels necessaris. I així va anar. Paradet i ràpid, el 4 el vam coronar i descarregar sense excessius patiments i el pilar, malgrat que en aquest castell només ha de fer la descarregada, va treballar prou concentrat per a completar-se sense aparents dificultats. Apa, 8è de la temporada. Bona feina!

En tercera ronda un 3 de 7 que no va suposar-nos tampoc cap dificultat i que va sortir prou rodonet i bonic. Tres bons castells i la demostració que amb la solvència que fem els castells de 7 hauríem de poder encarar reptes superiors amb confiança. Només ens cal més regularitat i ser-hi tots a assaig. Qualitat en tenim.

Vam tancar amb 2 pilars de 4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L’ALTRA COLLA

Ens van acompanyar a plaça els Castellers de Mollet. Una colla que està fent la millor temporada de la seva història, dominant els castells de 7 amb el pilar, el 5 de 7 i també el 7 de 7. Aquest domini i regularitat els va portar a participar per primera vegada en la seva història en la sessió de dissabte del Concurs de Castells de Tarragona on amb una espectacular mobilització de més de 400 persones entre camises i col·laboradors de la ciutat i altres colles van demostrar el perquè eren allà, revalidant els seus dos castells més valuosos (5d7 i 7d7) i carregant per primer cop en la seva història el 2 de 7, castell que provaven per primera vegada a plaça. Aquest diumenge van haver de baixar pistonada. En les seves previsions de calendari d’inici de temporada no hi constava el Concurs de Castells i el fet de classificar-se els va ocupar un dels caps de setmana de descans que tenien previst fet que els ha fet empalmar 6 caps de setmana seguits actuant i el de després del concurs, amb una setmana complicada per ells, no han aconseguit arrossegar tot el nombre de camises que ells desitjaven. Tot i això, van mostrar un bon 3 de 7. I tot i que alguns comentàvem que portaven prou gent per enlairar també el 4, la seva filosofia de fer les coses ben fetes, els va fer decantar per dos castells de sis, el 4 i el 3 amb el pilar. Mollet és una colla amb qui sempre dona gust actuar,tant antigament quan feien castells de 6 i sempre arrossegaven un nombre digne de camises i es mostraven com una colla tècnicament i socialment preparada per a fer castells superiors, com ara que estan en el seu moment més dolç i aspiren a descarregar aquest 2 de 7 i somien en fer el pas als vuit pisos en la temporada vinent. Sembla que van pel bon camí!

A nosaltres ens queden tot just 3 caps de setmana amb actuacions per acabar temporada. Tot just 10 assajos i 3 actuacions (4 comptant vigília) amb al·licients suficients per a no fallar. La primera d’elles la Trobada del Baix. Envoltats de la resta de les colles de la comarca i amb el record encara fresc de la darrera edició a casa nostra on vam tornar a carregar el 4 de 8, hem de ser dignes de la nostra història i mantenir-nos com a un dels referents històrics de la comarca fent la millor actuació possible. Enguany l’organitzen els Castellers d’Esplugues. No ens quedarem a casa, oi? La següent parada serà la nostra diada. No cal dir res més. Tenim assajos suficients per portar una actuació que inclogui el 4 de 8 i altres grans castells. Però hi hem de ser tots des d’ara mateix. No s’hi val venir la darrera setmana només. Tots els membres actius de la colla hem de ser a tots els assajos. Amb ambició, amb seriositat i per la feina. Sabem fer-ho i ho demostrarem. I tancament amb final de temporada a Esparreguera, per acabar amb bon regust de boca la temporada. Il·lusió, tota. Feina a fer, la que vulguem. Excuses, cap!
Ens veiem al local!