Els inicis (1991-94)

Els Castellers de Cornellà ens presentem el 2 de Juny de 1991 per la nostra Festa Major. Tot i que en la presentació fem uns tremolosos castells de 5, en els sis mesos que ens resten de temporada assolim tots els castells de sis, i ja fem les postres primeres temptatives de castells de set. En la nostra segona temporada, ja assolim els primers 4 i 3 de 7, davant la sorpresa de tothom acabem la temporada descarregant el nostre primer 5 de 7. Val a dir que també assolim el primer pilar de 5. El 1993, és l’any en que assolim el 4 de 7 amb agulla, i a finals de temporada afegim el 3 de 7 aixecat per sota, fent la nostra millor actuació fins aleshores amb el 5 de 7, el 4 de 7 amb l´agulla, i el 3 de 7 aixecat per sota. L’any següent ja ens plantegem fer els salt als castells de vuit, i en fem els primers intents per la nostra diada, i la diada dels Minyons de Terrassa. Tot i que ens hi quedem ben a prop, els castells de vuit, hauran d’esperar un any més…

Els castells de vuit (1995-1997)

La temporada 1995, serà la que ens portarà al somni dels castells de vuit. El primer pas és assolir el 2 de 7. Primer el carreguem a Gràcia, i més tard descarreguem la torre, a les festes del Pedró. El 5 de novembre del 95, assolim per fi coronar el 4 de 8 durant la nostra diada. Uns dies més tard, el 3 de desembre aconseguim descarregar-lo en el marc de la Trobada de Colles Castelleres del Baix Llobregat, a Sant Andreu de la Barca. L’any 1996, el tornem a carregar a Sarrià, i el 1997, el tornem a descarregar al Tarragoní barri del Serrallo, en la que fins ara és la nostra millor actuació amb el 4 de 8, el 2 de 7, el 5 de 7 i dos pilars de 5 simultanis.

S’atura la progressió (1998-2002)

A partir de la temporada de 1998 mantenir i superar el nivell se’ns fa difícil. Tot i que ens movem en bon nivell de castells de 7, els castells de 8 pisos desapareixen del nostre repertori. El 1999 però, encara aconseguim acabar la temporada carregant el 2 de 7. No es fins l’any 2001 però , que el tornem a descarregar (en 7 ocasions!) , i el mantenim l’any següent en que fins i tot arribem a tornar a coronar el que serà el nostre darrer castell de vuit fins a data d’avui. Carreguem el 4 de 8 a la festa major del Prat de Llobregat.

Continua la fenia (2003-2010)

L’any 2003, és un any complicat, on costa mantenir els castells de la gama alta de set. Tant sols descarreguem el 4 de 7 amb el pilar, i per primer cop des de 1992, no aconseguim descarregar el 5 de 7 (el carreguem per la nostra diada). Malgrat tot la colla no perd les expectatives, i els anys següents, aconsegueix mantenir el 2 de 7 descarregat com a millor castell (anys 2004 i 2005). A partir d’aquí, els anys següents, si que es pateix un cert estancament, tant pel nombre d’efectius, com pels castells assolits, i no es fins el 2010, amb la incorporació del 3 de 7 amb el pilar al repertori de la colla, que aconseguim descarregar 3 castells de la gama alta de 7 en una mateixa actuació, fet que no es produïa des de feia unes quantes temporades.

Renovació Social (2010-2016)

Fa uns quants anys que la colla, s’ha estancat a nivell casteller. Aquest fet coincideix, amb cert estancament a nivell social. Molts dels joves que haurien de renovar les estructures de la colla la van deixant i les perspectives no són optimistes. Però a partir de la segona dècada del segle, i coincidint amb la celebració del nostre 20è aniversari, poc a poc es va generant un nou corrent d’il·lusió, amb la incorporació de nous membres joves a la colla i amb un fet que suposarà un abans i un després. El nostre canvi de local. Després de tenir com a seu des dels nostres inicis el Patronat Cultural i Recreatiu, la colla ho veu clar, per a fer un pas endavant caldria disposar d’un local propi on poder desenvolupar la nostra activitat castellera amb total independència, en un espai que s’adapti a les nostres necessitats. Així doncs l’any 2013 ens traslladem a la nova seu del Passatge de la Plàsmica ocupant uns antics locals antigament destinats a viver d’empreses, i un cop fetes les obres pertinents el maig d’aquell any comença la nova etapa de la colla amb el nostre local propi.

A partir d’aquí, la colla agafa una nova empenta, i ens fem més visibles a la ciutat, amb campanyes de difusió com el Posa’t Lila al 2014, o el Llença’t al Vuit l’any 2015. Aquesta darrera campanya comptava amb el suport de la banda local Muyayo Rif, que ens van posar música a la lletra composada per la colla, i que reflexava, tot el que sentim els Castellers de Cornellà en una cançó. I vam tenir un Videoclip i tot!!!

Aquesta nova empenta, ens porta a recuperar la il·lusió pels grans castells. El 2014 incorporem al nostre repertori el 7 de 7, un castell, que malgrat no tenir una gran dificultat tècnica, si que requereix una colla amb les suficients camises, com per confeccionar una pinya de grans dimensions. Tornem a fer amb certa facilitat tota la gamma alta de 7, i a l´assaig, es tornen a veure després de molts anys, proves de 2 de 7 i de castells de vuit. L’any 2015 tornem a carregar el 2 de 7 després de no haver-lo coronat des del 2005.

L’any 2016 estarà marcat pels actes de celebració del 25è aniversari de la colla. Tot un seguit d’activitats commemoratives, destinades a posar en valor la tasca feta per la colla des de 1991. Un dels elements principals d’aquesta commemoració és la gravació d’un documental amb imatges i impressions de diferents membres de la colla i amics, es va estrenar en l’acte commemoratiu del 25è aniversari. Pel Corpus, actuem amb els nostres padrins Minyons de Terrassa i Castellers de Barcelona 25 anys després de la nostra presentació. També celebrem una diada especial de celebració del nostre aniversari, seguida de concerts i festa. Una data així, s’ha de celebrar com cal!!!

Castellerament parlant, el fet més destacable és la recuperació per la nostra Diada de final de temporada d’un castell molt estimat per la colla, i que feia moltes temporades que no assoliem. El 3 de 7 aixecat per sota.

El Nou Local, un somni fet realitat (2017-2019)

Els darrers anys de la colla, el nivell casteller ha estat similar, mantenint els castells de 7 de la gamma alta com a límit. Es mantenen amb seguretat, els castells de 7 amb el pilar i el 5 de 7, esporàdicament també el 7 de 7, i fins i tot s’arriba a carregar altre cop el 3 de 7 aixecat per sota. Però, tot i que a l’assaig s’hi fa molta feina el 2 de 7 no torna a plaça, i els castells de vuit, segueixen sense estar en cartera de la colla. El fet més destacable d’aquestes darreres temporades, es l’acompliment d’un dels somnis mes anelats per la colla. Aconseguir un local propi, que asseguri l’activitat normal de la colla en un futur, i que sigui un punt d’inflexió per a convertir-nos definitivament, en un referent clau, en el teixit associatiu i cultural de la ciutat, i fer el salt qualitatiu que la colla anhela de fa anys. Aquest fet, mes la implantació de les noves tecnologies, amb la posada en funcionament de l’APPsistència, una aplicació per a dispositius mòbils i tauletes, que facilita la gestió de la colla tant a nivell social com a nivell tècnic, i la presència i us de les xarxes socials, encaren la colla cap a un futur ple d’il·lusions i desitgem també que d’èxits.